You are here: Home
tabbanlaka2

BERHATI-HATI DENGAN TERJEMAHAN FILEM ASING

Read more...
 
wazan-muzakkar-muannas-sama

WAZAN YANG BOLEH DIPAKAI UNTUK MUZAKKAR & MUANNAS

الأوزان التي يستوي فيها المذكر والمؤنث

Dalam bahasa Arab, terdapat beberapa wazan yang sama penggunaannya untuk muzakkar dan muannas. Ia tidak menerima tanda muannas (ta’ marbuthah). Ada 5 wazan:

 

Read more...
 
 
abqarie

App Android: Matan Al-Ajruumiyyah (Terjemahan)

Alhamdulillah saya sudah berjaya siapkan satu aplikasi android bertajuk Matan Al-Aajuruumiyyah (Terjemahan) khusus untuk pencinta-pencinta bahasa Arab. App ini boleh dimuat-turun di Google Play Store secara PERCUMA. 

 

Read more...
   
4 300

Tingkatkan bahasa Arab anda dengan IPTV Arab (Android)

Read more...
 
mazuki-kamus-android-i-fest2015-uitm-sabah

Pingat Perak: Kamus Abqarie versi Android

استلمتُ ميدالية فضية من نائبة الرئيس لقسم PJIM&A بجامعة مارا للتكنولوجيا بولاية صباح الماليزية. حزت عليها في مسابقة الإختراع والإبتكار (التي تسمى ب i-fest ) التي اقيمت في هذه الجامعة في ٩ سبتمبر ٢٠١٥ .في هذه المرة تقدمت باختراع تطبيق اندرويد (android application) لقاموس ماليزية - عربية - انجليزية.

Read more...
 
iptvarabic

Menonton TV Arab menerusi IPTV

IPTV (Televisyen Protokol Internet, bahasa Inggeris: Internet Protocol Television) ialah sejenis sistem yang mana satu perkhidmatan televisyen digital disampaikan menggunakan Protokol Internet merentasi sebuah prasarana rangkaian yang boleh merangkumi penyampaian melalui sambungan jalur lebar. Definisi am bagi IPTV ialah kandungan televisyen yang bukan disalurkan melalui format penyiaran dan kabel biasa, sebaliknya diterima oleh penonton melalui teknologi yang digunakan untuk rangkaian komputer. (sumber: Wikipedia).

Read more...
   
jadual-transliterasi

Menaip Transliterasi Arab dalam MS Word

Huruf-huruf bahasa Arab adalah berbeza daripada bahasa Inggeris. Keadaan ini menyebabkan kesukaran untuk menulis transliterasi. Sebagai contoh: perkataan untuk solat ditulis "solat" manakala perkataan untuk keamanan ditulis "salam". Sesiapa yang biasa dengan bahasa Arab akan tahu bahawa "s" dalam solat dan "s" dalam salam mewakili dua huruf berbeza.

Read more...
 
Learn PhotoShop in 24 Hrs1

Learn Photoshop in 24 hours

الاسطوانة النادرة والأكثر من روعة لتعلم اساسيات ومهارات برنامج الفوتوشوب وذلك خلال أقل من 24 ساعة و باحترافية عالية ولقد تم تجميع كافة الدروس والملحقات بقرص واحد منسق ومرتب بشكل رائع حتى يسهل على الجميع استخدام الاسطوانة وبالتأكيد كافة الدروس مفهومة وعن تجربة تراعي كاقة المستويات (المبتدئة والمحترفة) أنصح الجميع بتحميلها وتجربتها لما فيها من دروس غنية بالمعرفة.

 

Read more...
 
Gambar saya menerima anugerah daripada Timbalan Rektor HEP, En. Ag Bakar Ag. Tatam

Pingat Emas untuk Inovasi Terbaik

Alhamdulillah, syukur kepada hadirat Allah S.W.T. kerana rekaan dan inovasi saya untuk UiTM secara keseluruhannya telah memperoleh pengiktirafan oleh UiTM Cawangan Sabah apabila dinobatkan sebagai pemenang (Emas) daripada 20 penyertaan pada Hari Inovasi dan Jasamamu Dikenang 2012 UiTM Sabah. Acara ini diadakan di Ballroom 1 & 2, Pacific Sutera Hotel, Kota Kinabalu Sabah pada 22 Febuari 2013 baru-baru ini. 

Read more...
   

Page 1 of 6

 • «
 •  Start 
 •  Prev 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  Next 
 •  End 
 • »

Advertisement

Advertisement

RSS Feed

Copy URL ini dan masukkan di web anda
http://abqarie.com/alarab/index.php?format=feed&type=rss

Who's Online

We have 6225 guests online