You are here: Home

English-Arabic Verb Dictionary

E-mail Print PDF

Alhamdulillah, dalam keadaan serba kekurangan dan dengan ilmu yang sedikit ini saya telah berjaya menghasilkan perisian saya sendiri iaitu Kamus Kata Kerja daripada bahasa Inggeris ke bahasa Arab. 

Berbekalkan kursus asas 2 hari yang dihadiri, ilmu itu tidak perlu ditunggu lama-lama untuk dipraktikkan kerana dibimbangi akan hilang begitu sahaja.

Ini sama lah juga dengan ilmu-ilmu yang lain juga terutama ilmu bahasa Arab yang kita bercakap dan berbahas mengenainya sekarang. 

Kamus ini tidaklah sehebat perisian-perisian lain yang boleh didapati di tempat-tempat lain di alam siber ini. Ini adalah satu permulaan bagi saya dan insya-Allah akan saya perbaiki lagi supaya menjadi lebih baik. Sesuai sebagai permulaan, kamus ini pada ketika ini memuatkan kira-kira 450 entri verb bahasa Inggeris untuk diterjemahkan ke bahasa Arab. Mungkin verbs yang dimaksudkan ini adalah kata-kerja asas yang biasa digunakan seharian. Jika anda mendapati tidak wujud kata kerja tertentu dalam kamus ini, maka saya mengalu-alukan anda memaklumkan kepada saya melalui komentar Facebook di bawah. Saya juga ingin dapatkan maklumbalas mengenai kamus ini daripada segi berikut:

1. Kebolehgunaan - sama ada terdapat error dan sebagainya yang muncul ketika menggunakannya.
2. Keabsahan - Data-data yang dimasukkan; jika terdapat kesalahan fakta atau baris dan sebagainya, saya berharap para asatizah al-kiraam dapat  berkongsi pengalaman dengan saya agar saya dapat membuat pembetulan.
3. Desain & Rekaletak -  Jika anda mempunyai idea mengenai desain dan layout menarik, juga boleh cadangkan kepada saya. Insya-Allah akan dipertimbangkan kalau saya mampu buat.

Antara rujukan kamus ini ialah:

1. Kamus Al-Mu'jam Al-Arabiyy Al-Asasiyy (المعجم العربي الأساسي)
2. Kamus Al-Mawrid (المورد) Arab-English, Dr. Rohi Baalbaki
3. Kamus DwiBahasa Oxford Fajar, Joyce M. Hawkins
4. Google Translator
5. Dan lain-lain 

Perisian ini boleh dimuat turun di sini.
 
Selepas muat turun fail dalam format .rar tersebut, extract fail tersebut terlebih dahulu. Setelah diextract, pengguna akan memperoleh fail-fail berikut:
 
1. Application Files (folder)
2.  KAMUS KATA KERJA (.exe file) dan
3. setup (.exe file)
 
Double click fail setup untuk lakukan instalasi program. Setelah selesai, perisian tadi akan disenaraikan di Start menu komputer seperti rajah di bawah:

Perisian ini boleh dimuat turun di sini.

Selepas muat turun fail dalam format .rar tersebut, extract fail tersebut terlebih dahulu. Setelah diextract, pengguna akan memperoleh fail-fail berikut:

1. Satu folder bernama Application Files 
2. Sat fail .exe bernama KAMUS KATA KERJA dan 
3. Satu fail .exe bernama setup 


Double click fail setup untuk lakukan instalasi program.

PERHATIAN: Jika semasa proses instalasi itu mesej berikut keluar:

Unable to install or run the application. The application requires
that assembly Microsoft VisualBasic. PowerPacks. Vs Version 10.0.0.0
be installed in the Globle Assembly Cache(GAC) first.

Sila download fail yang dikehedaki (VisualBasicPowerPacksSetup) di http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=145727&clcid=0x804 atau di web saya di SINI. Sila download dan install fail ini terlebih dahulu sebelum install kamus saya.

Setelah selesai, perisian tadi akan disenaraikan di Start menu komputer seperti rajah di bawah:

 

 
 

Software ini dilengkapi dengan fungsi AutoUpdate. Apabila terdapat kemaskini baru yang dilakukan oleh author, ia akan detect dan satu prompt akan keluar bertanyakan anda adakah anda ingin download new version atau update? Anda seharusnya menjawab Ya dengan menekan butang OK untuk memulakan proses download kemaskini daripada author (lihat rajah di bawah). Jadi, walaupun pada ketika ini perisian ini mengandungi kira-kira 400 lebih verb, jumlah itu pasti akan bertambah sekiranya kemaskini dilakukan. 

 

Selepas butang OK diklik, proses downloading update akan bermula...

 

paparan

Insya-Allah, saya akan tambah perkataan dari semasa ke semasa mengikut kelapangan masa yang saya ada. Saya berharap software sulong saya ini sedikit sebanyak dapat memberi manfaat kepada semua terutama kepada pencinta bahasa Al-Quran. Perisian ini disebarkan secara percuma.

Kamus ini adalah satu hadiah daripada saya kepada anda semua sempena hari ulangtahun kelahiran saya hari ini, 2 Ogos 2012. 

 


 

 
 

 

 

 

Last Updated ( Tuesday, 03 February 2015 17:54 )  

Advertisement

Advertisement

RSS Feed

Copy URL ini dan masukkan di web anda
http://abqarie.com/alarab/index.php?format=feed&type=rss